Brackie
Mastne (Bracki Browar Zamkowy)
Wreszcie udało mi się dopaść wyjątkowe piwo stworzone na 1200-lecie Cieszyna.
Jest to piwo górnej fermentacji, uwarzone z czterech słodów:
pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego oraz pszenicznego. W szklance
prezentuje się bardzo efektownie: herbaciany kolor, wspaniała piana, która
opadając zostawia obfite firanki na szkle, urokliwa mętność powstała za sprawą
słodu pszenicznego. W zapachu suszone owoce i karmel. Już pierwsze łyki
ujawniają całą gamę interesujących doznań smakowych. Czuć tu i goryczkę, i
lekką słodycz, i karmelowe palenie, i owocową orzeźwiającą nutę. Dużo się
dzieje, a wszystko to w asyście dość mocnego wysycenia. Niepokoi tylko jakby
miedziany, metaliczny posmak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz